Får bøde: Salling Group brød overenskomster i 25 år
Dagligvaregiganten Salling Group har siden midten af 90'erne brudt overenskomsterne med HK Handel, og det får nu konsekvenser.
I en nylig afgørelse fra Arbejdsretten bliver det slået fast, at Salling Group skal betale HK Handel en bøde på 500.000 kroner for bruddet.
Bruddet på overenskomsten går på, at det er aftalt, at alt overarbejde skal udbetales som løn for de butiksansatte, der er repræsenteret af HK Handel, medmindre den ansatte selv ønsker at afspadsere frem for at få overarbejdet udbetalt.
Her er Arbejdsretten altså kommet frem til, at Salling Group og det tidligere Dansk Supermarked gennem flere år har byttet om på de to, så udgangspunktet har været at afspadsere.
I afgørelsen fra Arbejdsretten lyder det:
"Fra 1996 eller tidligere har Salling Group administreret medarbejdernes overarbejde således, at det som udgangspunkt blev afspadseret, men hvis en medarbejder ønskede at få overarbejde udbetalt, kunne det ske ved at kontakte nærmeste leder herom."
I afgørelsen lyder det videre:
"Salling Groups praksis er til ugunst for medarbejderne, selv om de har mulighed for at få udbetalt deres overarbejde, for medarbejderne skal foretage sig noget aktivt for at få deres overarbejde udbetalt, hvilket er i strid med udgangspunktet efter overenskomsten."
Siden sagen blev taget op i fjor, har Salling Group ændret praksis, så de følger overenskomsten.
I et skriftligt svar til Aarhus Stiftstidende oplyser dagligvarekæden, at de ikke har forsøgt at holde noget skjult.
"Det har været en praksis, vi har benyttet gennem mere end 25 år – og en praksis, vi ikke har forsøgt at holde skjult. Udgangspunktet har altid været afspadsering ved overarbejde, men udbetaling har kunnet aftales individuelt mellem os og medarbejder for at give medarbejderen størst mulig grad af medbestemmelse over overarbejdstid.
Det er som nævnt en kutyme, vi aldrig har forsøgt at skjule, og den har altid været alment kendt for alle medarbejdere, ledere og ikke mindst tillidsrepræsentanter.
Vi tager Arbejdsrettens dom til efterretning."